springsteen.se: Human Touch - springsteen.se

Hoppa till innehållet

 • (4 Sidor)
 • +
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Du kan inte starta en ny tråd
 • Du kan inte svara i denna tråd

Human Touch

#41 Användaren är offline   sober

 • Local Hero
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 3 862
 • Reg.datum: 28 nov-08

Skrivet 2009-11-12 kl. 08.23

1. Human Touch
++++
Titelspåret lovar gott. Kvalar in på Top-10-listan under hela 1990-talet.

2. Soul Driver
+
Jag vet inte riktigt vad det här är.

3. 57 Channels
- En otroligt dålig låt.

4. Cross My Heart
++
En låt som kunde varit en leftover från "Tunnel Of Love". Och med det sagt; en helt okej låt, ingenting mer.

5. Gloria's Eyes
+
Som om Bon Jovi och Mötley Crue skulle fått ett barn ihop.

6. With Every Wish
+++
Återigen en "Tunnel Of Love"-luktande halvballad. Bra sång och snyggt arrangemang.

7. Roll Of The Dice
+++
Första sidan av "The River" möter första sidan av "Born In The USA". Väldigt bra faktiskt.

8. Real World
++
En låt som varken säger bu eller bä. Den fick en revival i och med 2005 års soloturné, där lät den väldigt bra. Här på skiva; inte så mycket.

9. All Or Nothing At All
++
Ett genomgående omdöme för hela skiva; "Jaha?"

10. Man's Job
++
Texten gillar jag skarpt, Men framförandet,arrangemanget, ljudbilden, produktionen; usch.

11. I Wish I Were Blind
+++++
En helt fantastisk låt. Och det här är den första gången jag inte saknar E Street Band under hela skivans speltid.

12. The Long Goodbye
+ Denna låt borde inte ha släppts på skiva.

13. Real Man
+
Så otroligt onödig låt.

14. Pony Boy

+ Nej, inte heller den här är någonting att skylta med.

#42 Användaren är offline   Roll of the Dice

 • Local Hero
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 2 527
 • Reg.datum: 7 jul-08

Skrivet 2009-11-22 kl. 14.07

”Human Touch” sällan har ett Springsteen album blivit föremål för så mycket missförstånd. Dess plats som mellanlänk mellan ”Tunnel of Love” och ”Lucky Town” är väldigt förbisedd. Denna trilogi av album med tema på Springsteens eget känsloliv och livsresa är ovanliga i hans produktion. Så nära har hans publik aldrig fått gå innan eller efter. Vi följer med från förälskelse, kris, uppbrott, kaos, självrannsakan, tro, ny kärlek på en ny plats och nytt liv i form av barn. Detta faktum gör att albumen kräver en del av sin publik. De som inte har upplevt samma saker kan finna innehållet i textteman abstrakta.

Om ”Tunnel of Love” var ett uttalat soloprojekt med lite hjälp av E Street Band på några få ställen och ett ljudmässigt 80tals museum så är faktiskt även ”Human Touch” lika mycket ett soloprojekt. Rytmsektionen med Randy Jackson- Bon Jovi, Dylan, Stevie Nicks och Roger Waters bla- och Jeff Porcaro – ToTo medlem och i studio med; Warren Zevon och Dire Straits bla- utgör dock grund för alla låtar. På något sätt har detta uppfattats som ”ett nytt band” . Det är det knappast. Att man hyr in studiomusiker i världsklass var däremot något nytt för Springsteen, förutom att man 1975 hade gjort ett försök med Becker Brothers under BTR inspelningarna. Amnesty International turnén 88 hade ju befäst Bruce som global megastjärna och att sådana någon gång vill mäta sig med andra världsklass musiker är väl inget konstigt?

Om man räknar in David Sancious (Clapton, Peter Gabriel och Sting) som E Street musiker, han är faktiskt född i Asbury Park NJ, så finns det 3 E Street musiker på albumet. Roy Bittan, medproducent och även låtskrivare (!) samt Patti Scialfa. Så vi har en ny rytmsektion men samma klaviatur som förr. Producenterna Springsteen, Landau, Plotkin och Bittan är alla beprövade kort. Inte så mycket nytt egentligen vid närmare kontroll.

Titeln ”Human Touch” ställde f.ö till med missförstånd i USA. En Rick Springfield har samma titel på ett av sina album. Letar man vidare så har en gitarrist på några spår; Tim Pierce, också spelat med Springfield, faktiskt.

Albumet var en kritiker och försäljningssuccé. Måns Ivarsson, Expressen var den svenske journalist som var högst i kören av hyllningar. Han gillade HT bättre än på samma dag, siste mars 1992, släppta ”Lucky Town”. Låtarna 4-7 ansåg MI var den bästa sekvensen någonsin på ett Springsteen album.

Nog med fakta. Hur låter det då? ”Human Touch” var försmaksingel och topp 20 i USA. - Fin video från New Orleans. Men jag var besviken. Den låter bara som en fortsättning på textteman från TOL. Har aldrig gillat syntljudet som ploppar. Musiken är ovanligt platt. Det finns några snygga textrader om hur svårt det är att få ett förhållande att fungera men det är allt. Har alltid haft idén att låten bygger på något av Bruce och Pattis kuddsnack. ”Soul Driver” har arrangemanget emot sig, trots en lovande skön gitarr i början. Försöker låta pop men det blir den aldrig. Textmässigt en resa in i en önskan om ett förhållande men den är väldigt abstrakt. Svårt bildspråk. Ingen ”I´m on Fire”, precis. På något sätt. ”57 Channels”; hit i Norge! Topp 10 där. Utgiven i en gräslig remix av Little Steven som singel. På något sätt i den utgåvan politisk. Långsökt, värre. Denna låten blev startskottet för NJfansens oresonliga hat mot Bruce nya konst. Om man lyssnar på de första textraderna så har dessa fans material till sitt uppror. Bruce i Kalifornien som rikeman, lite pervers och TV- tittande men har inget att se på.. Nej, inget för NJ folket där att hämta. Jag har ett lite kluvet förhållande till låten. Kul att Bruce sjunger om sig själv och diktar upp en story med bilder från sitt nya liv. Bra med omväxling! - bas som drivande motor i kompet. Men låten är ändå extremt opersonlig. För att vara personlig.

”Cross My Heart” bygger på en gammal blues låt och det är krediterat. Har fått bra betyg av fansen, alltid. Varför? Inte mycket till låt och det intet sägande slutet är svårt att acceptera. Jag vill ha mer för pengarna. ”Glorias Eyes”. Härlig rockare med bra text. Tänk om jag ångar mej och sen ångar mig igen från Bruce. Kärleken är en labyrint. ”With Every Wish” en sång om att misslyckas och inse orsakerna och vilja gå vidare men vara jagad av vanans makt. Härlig story som är lätt att ”se” framför sig. Borde hetat ”Ballad of Bobby & Doreen” Perfekt instrumenterad. En favorit.

”Roll of the Dice” är mer E Street än E Street Band i arret. Kul på något sätt. Texten är ovanlig för Bruce. Här finns inte så mycket konsekvenser. Nu är det ”Tougher than the Rest” i expressfart som gäller. ”Drinking champange on ice”. Härlig låt när man är i den fasen av ett förhållande. ”Real World” är liksom förra låten skriven av Bruce ihop med Roy Bittan. En text som ger små piskrapp till både ”BitUSA” och ”Tunnel of Love Express Tour”. Bruce hos terapeuten. Allt ska prövas och prövas igen. Hur kom jag hit och hur ska jag gå härifrån? Grubblande, javisst. Men vi har alla våra sådana funderingar och ”Real World” är gärna en låt jag återvänder till i de stunderna. Musiken är dock för svulstig. Fet och ful. Förstår inte hur man kunde låta låten välta på detta sätt. Varför inte slänga in ett munspelsolo i slutet när man ändå var igång och lade på allt som fanns i studion?

”All or Nothin at All” naturlig rockare som inte riktigt vill komma igång från startblocken musikaliskt. Fick ett ”Jerry Lee” piano live som öppnade upp. Saknar det väldigt mycket på albumet. Texten är typisk pojke vill ha flicka. Helt och hållet men hon ger lite i taget. Men om hon kommer på andra tankar så finns det en hamn för henne. ”Mans Job”. Lite samma tema textmässigt men hon har en annan som sångaren är mer man än. På alla sätt. Kvinnan är inbjuden till sångarens värld om hon vill. Kändes redan ”gubbröra” 92. 09 är den hopplös. Mycket bra melodi och vacker gitarr som var värd en bättre text.

”I Wish I were Blind” är ett plagiat. Tyvärr. ”I´d Rather go Blind” är en soulballad som Bruce har lånat modus operandi från. Mycket mer smör i produktionen mot slutet i höjningen får dock Bruce att se ut som en smart smakfull tjuv. Tack för det. Låten om att vilja ha en kvinna som redan har en annan man är inte direkt något för de som följer Bibeln bokstavligt. ”The Long Goodbye” om att bryta vanor och drogmissbruk. Om hur svårt det är att gå vidare trots man vet att man måste. Musiken kunde vunnit på variation men den är nog satt för att passa texten. Svår låt för de som inte varit där.. Inget för ”Twist & Shout” publiken, direkt men antagligen månaderna efter.

”Real Man”. Om ”River” publiken kunde svälja ”I´m a Rocker” och den texten så borde detta gå an. Men det är inte ok. Inte alls. Gubbigt och felaktigt. Kärleken till tjejen får sångaren att känna sig som en riktig man, aldrig annars. Herregud! Snacka om krisobjekt. Önskar att jag aldrig hört dessa fånerier. Soulrockare som har en melodi som kunde funkat utan den felande instrumenteringen och texten. Mycket att byta här! ”Pony Boy” att avsluta albumet med en vaggvisa till sin son är däremot Ok. Det varje nybliven förälders rätt. Mycket fint.

Det har sagts att om Bruce bara hade gett ut albumet som vissa låtar lät live på sologigen på Christic Institute kvällarna hade allt varit bra. Konstigt, det motsatta resonemanget om ”Nebraska” och BitUSA turnén hör man aldrig. Det är för att ”Nebraska” materialet är bättre i sin gengre. ”Human Touch” är väldigt bra för de som levt igenom dessa teman i sitt liv. Det är en stängd värld som bara öppnas för brustna hjärtans patrull.

Om någon ska ha kritik för detta album är det Roy Bittan. Musiken på ”Real World”, det billiga syntljudet och produktion står på åklagarens lista. Men NJfansen skyllde på rytmsektionen i sin underlighet. Så funkar det i Springsteenvärlden. Tyvärr. Vad jag tycker om albumet? Ja, är jag på humör för att resa igenom den delen av mitt liv med kris, seperation, tvekande och sedan barnafödsel så är albumet en kär vän. Problemet är bara att jag inte vill ta och återbesöka den tiden så ofta. Jag gömmer gärna den delen av livet längst in i bokhyllan. Där står också ”Human Touch” (i japansk utgåva numera).

Inlägget har ändrats av Roll of the Dice: 2009-11-22 kl. 16.08


#43 Användaren är offline   Giorgio

 • Fast i träsket
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 10 000
 • Reg.datum: 17 jun-04

Skrivet 2009-11-22 kl. 14.39

Härligt med en riktig genomgång av albumet och inte bara en massa plustecken hit och dit! :)

#44 Användaren är offline   No-surrender

 • Lonely Acrobat
 • PipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 102
 • Reg.datum: 14 aug-09

Skrivet 2009-11-22 kl. 15.08

ROFTD: Så jädra bra genomgång. Fick mig att ta fram albumet igen och lyssna.

#45 Användaren är offline   Fowler

 • The King of Junkfood
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 7 178
 • Reg.datum: 20 sep-04

Skrivet 2009-11-22 kl. 22.00

Visa inläggRoll of the Dice skrev 2009-11-22 kl. 14.07:

”Human Touch” sällan har ett Springsteen album blivit föremål för så mycket missförstånd. Dess plats som mellanlänk mellan ”Tunnel of Love” och ”Lucky Town” är väldigt förbisedd. Denna trilogi av album med tema på Springsteens eget känsloliv och livsresa är ovanliga i hans produktion. Så nära har hans publik aldrig fått gå innan eller efter. Vi följer med från förälskelse, kris, uppbrott, kaos, självrannsakan, tro, ny kärlek på en ny plats och nytt liv i form av barn. Detta faktum gör att albumen kräver en del av sin publik. De som inte har upplevt samma saker kan finna innehållet i textteman abstrakta.

Om ”Tunnel of Love” var ett uttalat soloprojekt med lite hjälp av E Street Band på några få ställen och ett ljudmässigt 80tals museum så är faktiskt även ”Human Touch” lika mycket ett soloprojekt. Rytmsektionen med Randy Jackson- Bon Jovi, Dylan, Stevie Nicks och Roger Waters bla- och Jeff Porcaro – ToTo medlem och i studio med; Warren Zevon och Dire Straits bla- utgör dock grund för alla låtar. På något sätt har detta uppfattats som ”ett nytt band” . Det är det knappast. Att man hyr in studiomusiker i världsklass var däremot något nytt för Springsteen, förutom att man 1975 hade gjort ett försök med Becker Brothers under BTR inspelningarna. Amnesty International turnén 88 hade ju befäst Bruce som global megastjärna och att sådana någon gång vill mäta sig med andra världsklass musiker är väl inget konstigt?

Om man räknar in David Sancious (Clapton, Peter Gabriel och Sting) som E Street musiker, han är faktiskt född i Asbury Park NJ, så finns det 3 E Street musiker på albumet. Roy Bittan, medproducent och även låtskrivare (!) samt Patti Scialfa. Så vi har en ny rytmsektion men samma klaviatur som förr. Producenterna Springsteen, Landau, Plotkin och Bittan är alla beprövade kort. Inte så mycket nytt egentligen vid närmare kontroll.

Titeln ”Human Touch” ställde f.ö till med missförstånd i USA. En Rick Springfield har samma titel på ett av sina album. Letar man vidare så har en gitarrist på några spår; Tim Pierce, också spelat med Springfield, faktiskt.

Albumet var en kritiker och försäljningssuccé. Måns Ivarsson, Expressen var den svenske journalist som var högst i kören av hyllningar. Han gillade HT bättre än på samma dag, siste mars 1992, släppta ”Lucky Town”. Låtarna 4-7 ansåg MI var den bästa sekvensen någonsin på ett Springsteen album.

Nog med fakta. Hur låter det då? ”Human Touch” var försmaksingel och topp 20 i USA. - Fin video från New Orleans. Men jag var besviken. Den låter bara som en fortsättning på textteman från TOL. Har aldrig gillat syntljudet som ploppar. Musiken är ovanligt platt. Det finns några snygga textrader om hur svårt det är att få ett förhållande att fungera men det är allt. Har alltid haft idén att låten bygger på något av Bruce och Pattis kuddsnack. ”Soul Driver” har arrangemanget emot sig, trots en lovande skön gitarr i början. Försöker låta pop men det blir den aldrig. Textmässigt en resa in i en önskan om ett förhållande men den är väldigt abstrakt. Svårt bildspråk. Ingen ”I´m on Fire”, precis. På något sätt. ”57 Channels”; hit i Norge! Topp 10 där. Utgiven i en gräslig remix av Little Steven som singel. På något sätt i den utgåvan politisk. Långsökt, värre. Denna låten blev startskottet för NJfansens oresonliga hat mot Bruce nya konst. Om man lyssnar på de första textraderna så har dessa fans material till sitt uppror. Bruce i Kalifornien som rikeman, lite pervers och TV- tittande men har inget att se på.. Nej, inget för NJ folket där att hämta. Jag har ett lite kluvet förhållande till låten. Kul att Bruce sjunger om sig själv och diktar upp en story med bilder från sitt nya liv. Bra med omväxling! - bas som drivande motor i kompet. Men låten är ändå extremt opersonlig. För att vara personlig.

”Cross My Heart” bygger på en gammal blues låt och det är krediterat. Har fått bra betyg av fansen, alltid. Varför? Inte mycket till låt och det intet sägande slutet är svårt att acceptera. Jag vill ha mer för pengarna. ”Glorias Eyes”. Härlig rockare med bra text. Tänk om jag ångar mej och sen ångar mig igen från Bruce. Kärleken är en labyrint. ”With Every Wish” en sång om att misslyckas och inse orsakerna och vilja gå vidare men vara jagad av vanans makt. Härlig story som är lätt att ”se” framför sig. Borde hetat ”Ballad of Bobby & Doreen” Perfekt instrumenterad. En favorit.

”Roll of the Dice” är mer E Street än E Street Band i arret. Kul på något sätt. Texten är ovanlig för Bruce. Här finns inte så mycket konsekvenser. Nu är det ”Tougher than the Rest” i expressfart som gäller. ”Drinking champange on ice”. Härlig låt när man är i den fasen av ett förhållande. ”Real World” är liksom förra låten skriven av Bruce ihop med Roy Bittan. En text som ger små piskrapp till både ”BitUSA” och ”Tunnel of Love Express Tour”. Bruce hos terapeuten. Allt ska prövas och prövas igen. Hur kom jag hit och hur ska jag gå härifrån? Grubblande, javisst. Men vi har alla våra sådana funderingar och ”Real World” är gärna en låt jag återvänder till i de stunderna. Musiken är dock för svulstig. Fet och ful. Förstår inte hur man kunde låta låten välta på detta sätt. Varför inte slänga in ett munspelsolo i slutet när man ändå var igång och lade på allt som fanns i studion?

”All or Nothin at All” naturlig rockare som inte riktigt vill komma igång från startblocken musikaliskt. Fick ett ”Jerry Lee” piano live som öppnade upp. Saknar det väldigt mycket på albumet. Texten är typisk pojke vill ha flicka. Helt och hållet men hon ger lite i taget. Men om hon kommer på andra tankar så finns det en hamn för henne. ”Mans Job”. Lite samma tema textmässigt men hon har en annan som sångaren är mer man än. På alla sätt. Kvinnan är inbjuden till sångarens värld om hon vill. Kändes redan ”gubbröra” 92. 09 är den hopplös. Mycket bra melodi och vacker gitarr som var värd en bättre text.

”I Wish I were Blind” är ett plagiat. Tyvärr. ”I´d Rather go Blind” är en soulballad som Bruce har lånat modus operandi från. Mycket mer smör i produktionen mot slutet i höjningen får dock Bruce att se ut som en smart smakfull tjuv. Tack för det. Låten om att vilja ha en kvinna som redan har en annan man är inte direkt något för de som följer Bibeln bokstavligt. ”The Long Goodbye” om att bryta vanor och drogmissbruk. Om hur svårt det är att gå vidare trots man vet att man måste. Musiken kunde vunnit på variation men den är nog satt för att passa texten. Svår låt för de som inte varit där.. Inget för ”Twist & Shout” publiken, direkt men antagligen månaderna efter.

”Real Man”. Om ”River” publiken kunde svälja ”I´m a Rocker” och den texten så borde detta gå an. Men det är inte ok. Inte alls. Gubbigt och felaktigt. Kärleken till tjejen får sångaren att känna sig som en riktig man, aldrig annars. Herregud! Snacka om krisobjekt. Önskar att jag aldrig hört dessa fånerier. Soulrockare som har en melodi som kunde funkat utan den felande instrumenteringen och texten. Mycket att byta här! ”Pony Boy” att avsluta albumet med en vaggvisa till sin son är däremot Ok. Det varje nybliven förälders rätt. Mycket fint.

Det har sagts att om Bruce bara hade gett ut albumet som vissa låtar lät live på sologigen på Christic Institute kvällarna hade allt varit bra. Konstigt, det motsatta resonemanget om ”Nebraska” och BitUSA turnén hör man aldrig. Det är för att ”Nebraska” materialet är bättre i sin gengre. ”Human Touch” är väldigt bra för de som levt igenom dessa teman i sitt liv. Det är en stängd värld som bara öppnas för brustna hjärtans patrull.

Om någon ska ha kritik för detta album är det Roy Bittan. Musiken på ”Real World”, det billiga syntljudet och produktion står på åklagarens lista. Men NJfansen skyllde på rytmsektionen i sin underlighet. Så funkar det i Springsteenvärlden. Tyvärr. Vad jag tycker om albumet? Ja, är jag på humör för att resa igenom den delen av mitt liv med kris, seperation, tvekande och sedan barnafödsel så är albumet en kär vän. Problemet är bara att jag inte vill ta och återbesöka den tiden så ofta. Jag gömmer gärna den delen av livet längst in i bokhyllan. Där står också ”Human Touch” (i japansk utgåva numera).

Sedär. Alltid roligt att läsa om sånt man inte visste tidigare. Det enda jag visste om plattan innan var att den av någon anledning är den mest uppskattade Springsteenplattan i Skottland, skilsmässornas land kanske. Heller detta vet jag inte alls utan grundar detta på väldigt lösa antaganden utifrån att pratat Springsteen med en skotsk släkting. Human Touch och Lucky Town var tydligen det som sammanknippades med honom därborta, några andra skivor hade han aldrig hört talas om. :)

#46 Användaren är offline   backstreet gambler

 • King of the Alley
 • PipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 925
 • Reg.datum: 10 jul-08

Skrivet 2009-11-22 kl. 22.23

Visa inläggRoll of the Dice skrev 2009-11-22 kl. 14.07:

Albumet var en kritiker och försäljningssuccé. Måns Ivarsson, Expressen var den svenske journalist som var högst i kören av hyllningar. Han gillade HT bättre än på samma dag, siste mars 1992, släppta ”Lucky Town”. Låtarna 4-7 ansåg MI var den bästa sekvensen någonsin på ett Springsteen album.

Stämmer bra, vill minnas att Ivarsson satte 5a på Human touch o 4a på Lucky town. Några månader senare recenserade han Lucky town igen och satte då en 5a.

Kuriosa för de som ej var med vid släppet är såklart att de släpptes EXAKT samtidigt världen över. Så jag fick åka in till min lokala skivhandlare 24.00 för att köpa skivorna.

En annan aspekt är att dessa album fortfarande hade "albumtänket" kvar, med en A- och B-sida.

Mkt bra genomgång för övrigt.

#47 Användaren är offline   Roll of the Dice

 • Local Hero
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 2 527
 • Reg.datum: 7 jul-08

Skrivet 2009-11-24 kl. 11.03

Visa inläggbackstreet gambler skrev 2009-11-22 kl. 22.23:

Stämmer bra, vill minnas att Ivarsson satte 5a på Human touch o 4a på Lucky town. Några månader senare recenserade han Lucky town igen och satte då en 5a.

Kuriosa för de som ej var med vid släppet är såklart att de släpptes EXAKT samtidigt världen över. Så jag fick åka in till min lokala skivhandlare 24.00 för att köpa skivorna.

En annan aspekt är att dessa album fortfarande hade "albumtänket" kvar, med en A- och B-sida.

Mkt bra genomgång för övrigt.


Det stämmer med MIvarssons hyllningar. Han fick också sin belöning av Springsteen-folket. Vid världspremiären av turnén som var i Globen fick Ivarsson vara med på prodrepen som hölls där. Bruce var ju i stan mycket tidigare än pressen berättade och repade ihop showen. Ivarsson gjorde något mittuppslag om detta. Detta såldes senare till världens tidningar och man läsa MI i många tidningar. I USA var det Robert Hillburn som var hovreporter. Hans extas recension av LA showerna är klassiska...

Inlägget har ändrats av Roll of the Dice: 2009-11-24 kl. 12.00


#48 Användaren är offline   Giorgio

 • Fast i träsket
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 10 000
 • Reg.datum: 17 jun-04

Skrivet 2009-11-24 kl. 12.03

Själv tyckte jag HT var mycket bättre än LT när de kom och kunde inte förstå hur Anders Hansson i GP kunde säga motsatsen. Men i efterhand är det bara att erkänna att han hade rätt.

#49 Användaren är offline   Giorgio

 • Fast i träsket
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 10 000
 • Reg.datum: 17 jun-04

Skrivet 2009-11-24 kl. 12.25

Har berättat det förut, men jag passar på igen: Till brorsans födelsedag den 29:e mars 1992 hade inte albumen kommit, så jag tillverkade ett eget omslag i LP-format och gav honom. Ren spekulation ska erkännas, låttitlarna stämde inte alls skulle det visa sig (även om My Mum skulle kunna vara The Wish, som jag vid tillfället aldrig hört talas om, och som tyvärr ratades för plattan).Bild

Bild

#50 Användaren är offline   Froggy_Darling

 • Local Hero
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 8 503
 • Reg.datum: 16 jun-03

Skrivet 2009-11-24 kl. 13.46

:lol:

De är ju de riktiga titlarna faktis. Mycket ärligare än Brucans titlar

#51 Användaren är offline   backstreet gambler

 • King of the Alley
 • PipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 925
 • Reg.datum: 10 jul-08

Skrivet 2012-05-24 kl. 13.30

Visa inläggRoll of the Dice skrev 2009-11-22 kl. 15.07:

”Human Touch” sällan har ett Springsteen album blivit föremål för så mycket missförstånd. Dess plats som mellanlänk mellan ”Tunnel of Love” och ”Lucky Town” är väldigt förbisedd. Denna trilogi av album med tema på Springsteens eget känsloliv och livsresa är ovanliga i hans produktion. Så nära har hans publik aldrig fått gå innan eller efter. Vi följer med från förälskelse, kris, uppbrott, kaos, självrannsakan, tro, ny kärlek på en ny plats och nytt liv i form av barn. Detta faktum gör att albumen kräver en del av sin publik. De som inte har upplevt samma saker kan finna innehållet i textteman abstrakta.

Om ”Tunnel of Love” var ett uttalat soloprojekt med lite hjälp av E Street Band på några få ställen och ett ljudmässigt 80tals museum så är faktiskt även ”Human Touch” lika mycket ett soloprojekt. Rytmsektionen med Randy Jackson- Bon Jovi, Dylan, Stevie Nicks och Roger Waters bla- och Jeff Porcaro – ToTo medlem och i studio med; Warren Zevon och Dire Straits bla- utgör dock grund för alla låtar. På något sätt har detta uppfattats som ”ett nytt band” . Det är det knappast. Att man hyr in studiomusiker i världsklass var däremot något nytt för Springsteen, förutom att man 1975 hade gjort ett försök med Becker Brothers under BTR inspelningarna. Amnesty International turnén 88 hade ju befäst Bruce som global megastjärna och att sådana någon gång vill mäta sig med andra världsklass musiker är väl inget konstigt?

Om man räknar in David Sancious (Clapton, Peter Gabriel och Sting) som E Street musiker, han är faktiskt född i Asbury Park NJ, så finns det 3 E Street musiker på albumet. Roy Bittan, medproducent och även låtskrivare (!) samt Patti Scialfa. Så vi har en ny rytmsektion men samma klaviatur som förr. Producenterna Springsteen, Landau, Plotkin och Bittan är alla beprövade kort. Inte så mycket nytt egentligen vid närmare kontroll.

Titeln ”Human Touch” ställde f.ö till med missförstånd i USA. En Rick Springfield har samma titel på ett av sina album. Letar man vidare så har en gitarrist på några spår; Tim Pierce, också spelat med Springfield, faktiskt.

Albumet var en kritiker och försäljningssuccé. Måns Ivarsson, Expressen var den svenske journalist som var högst i kören av hyllningar. Han gillade HT bättre än på samma dag, siste mars 1992, släppta ”Lucky Town”. Låtarna 4-7 ansåg MI var den bästa sekvensen någonsin på ett Springsteen album.

Nog med fakta. Hur låter det då? ”Human Touch” var försmaksingel och topp 20 i USA. - Fin video från New Orleans. Men jag var besviken. Den låter bara som en fortsättning på textteman från TOL. Har aldrig gillat syntljudet som ploppar. Musiken är ovanligt platt. Det finns några snygga textrader om hur svårt det är att få ett förhållande att fungera men det är allt. Har alltid haft idén att låten bygger på något av Bruce och Pattis kuddsnack. ”Soul Driver” har arrangemanget emot sig, trots en lovande skön gitarr i början. Försöker låta pop men det blir den aldrig. Textmässigt en resa in i en önskan om ett förhållande men den är väldigt abstrakt. Svårt bildspråk. Ingen ”I´m on Fire”, precis. På något sätt. ”57 Channels”; hit i Norge! Topp 10 där. Utgiven i en gräslig remix av Little Steven som singel. På något sätt i den utgåvan politisk. Långsökt, värre. Denna låten blev startskottet för NJfansens oresonliga hat mot Bruce nya konst. Om man lyssnar på de första textraderna så har dessa fans material till sitt uppror. Bruce i Kalifornien som rikeman, lite pervers och TV- tittande men har inget att se på.. Nej, inget för NJ folket där att hämta. Jag har ett lite kluvet förhållande till låten. Kul att Bruce sjunger om sig själv och diktar upp en story med bilder från sitt nya liv. Bra med omväxling! - bas som drivande motor i kompet. Men låten är ändå extremt opersonlig. För att vara personlig.

”Cross My Heart” bygger på en gammal blues låt och det är krediterat. Har fått bra betyg av fansen, alltid. Varför? Inte mycket till låt och det intet sägande slutet är svårt att acceptera. Jag vill ha mer för pengarna. ”Glorias Eyes”. Härlig rockare med bra text. Tänk om jag ångar mej och sen ångar mig igen från Bruce. Kärleken är en labyrint. ”With Every Wish” en sång om att misslyckas och inse orsakerna och vilja gå vidare men vara jagad av vanans makt. Härlig story som är lätt att ”se” framför sig. Borde hetat ”Ballad of Bobby & Doreen” Perfekt instrumenterad. En favorit.

”Roll of the Dice” är mer E Street än E Street Band i arret. Kul på något sätt. Texten är ovanlig för Bruce. Här finns inte så mycket konsekvenser. Nu är det ”Tougher than the Rest” i expressfart som gäller. ”Drinking champange on ice”. Härlig låt när man är i den fasen av ett förhållande. ”Real World” är liksom förra låten skriven av Bruce ihop med Roy Bittan. En text som ger små piskrapp till både ”BitUSA” och ”Tunnel of Love Express Tour”. Bruce hos terapeuten. Allt ska prövas och prövas igen. Hur kom jag hit och hur ska jag gå härifrån? Grubblande, javisst. Men vi har alla våra sådana funderingar och ”Real World” är gärna en låt jag återvänder till i de stunderna. Musiken är dock för svulstig. Fet och ful. Förstår inte hur man kunde låta låten välta på detta sätt. Varför inte slänga in ett munspelsolo i slutet när man ändå var igång och lade på allt som fanns i studion?

”All or Nothin at All” naturlig rockare som inte riktigt vill komma igång från startblocken musikaliskt. Fick ett ”Jerry Lee” piano live som öppnade upp. Saknar det väldigt mycket på albumet. Texten är typisk pojke vill ha flicka. Helt och hållet men hon ger lite i taget. Men om hon kommer på andra tankar så finns det en hamn för henne. ”Mans Job”. Lite samma tema textmässigt men hon har en annan som sångaren är mer man än. På alla sätt. Kvinnan är inbjuden till sångarens värld om hon vill. Kändes redan ”gubbröra” 92. 09 är den hopplös. Mycket bra melodi och vacker gitarr som var värd en bättre text.

”I Wish I were Blind” är ett plagiat. Tyvärr. ”I´d Rather go Blind” är en soulballad som Bruce har lånat modus operandi från. Mycket mer smör i produktionen mot slutet i höjningen får dock Bruce att se ut som en smart smakfull tjuv. Tack för det. Låten om att vilja ha en kvinna som redan har en annan man är inte direkt något för de som följer Bibeln bokstavligt. ”The Long Goodbye” om att bryta vanor och drogmissbruk. Om hur svårt det är att gå vidare trots man vet att man måste. Musiken kunde vunnit på variation men den är nog satt för att passa texten. Svår låt för de som inte varit där.. Inget för ”Twist & Shout” publiken, direkt men antagligen månaderna efter.

”Real Man”. Om ”River” publiken kunde svälja ”I´m a Rocker” och den texten så borde detta gå an. Men det är inte ok. Inte alls. Gubbigt och felaktigt. Kärleken till tjejen får sångaren att känna sig som en riktig man, aldrig annars. Herregud! Snacka om krisobjekt. Önskar att jag aldrig hört dessa fånerier. Soulrockare som har en melodi som kunde funkat utan den felande instrumenteringen och texten. Mycket att byta här! ”Pony Boy” att avsluta albumet med en vaggvisa till sin son är däremot Ok. Det varje nybliven förälders rätt. Mycket fint.

Det har sagts att om Bruce bara hade gett ut albumet som vissa låtar lät live på sologigen på Christic Institute kvällarna hade allt varit bra. Konstigt, det motsatta resonemanget om ”Nebraska” och BitUSA turnén hör man aldrig. Det är för att ”Nebraska” materialet är bättre i sin gengre. ”Human Touch” är väldigt bra för de som levt igenom dessa teman i sitt liv. Det är en stängd värld som bara öppnas för brustna hjärtans patrull.

Om någon ska ha kritik för detta album är det Roy Bittan. Musiken på ”Real World”, det billiga syntljudet och produktion står på åklagarens lista. Men NJfansen skyllde på rytmsektionen i sin underlighet. Så funkar det i Springsteenvärlden. Tyvärr. Vad jag tycker om albumet? Ja, är jag på humör för att resa igenom den delen av mitt liv med kris, seperation, tvekande och sedan barnafödsel så är albumet en kär vän. Problemet är bara att jag inte vill ta och återbesöka den tiden så ofta. Jag gömmer gärna den delen av livet längst in i bokhyllan. Där står också ”Human Touch” (i japansk utgåva numera).

Passar på att läsa denna välskrivna text igen!

Lyssnade på "Human touch" i bilen på väg till göteborg igår, slog sedan upp denna tråd idag.
OBS! Jag var inte där för att reka Ullevi.....hahaha....

OJ vad bra Porcaro var, har alltid imponerats av hans "pigga" trumspel, lysande! Synd att hans alltför tidiga död skedde samma år som skivan gavs ut.
OJ2 vad bra Sancious är.
OJ3, är det american idol - Randy Jackson på bas....??

Inlägget har ändrats av backstreet gambler: 2012-05-24 kl. 13.46


#52 Användaren är offline   Roll of the Dice

 • Local Hero
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 2 527
 • Reg.datum: 7 jul-08

Skrivet 2012-06-01 kl. 16.30

Visa inläggbackstreet gambler skrev 2012-05-24 kl. 14.30:

Passar på att läsa denna välskrivna text igen!

Lyssnade på "Human touch" i bilen på väg till göteborg igår, slog sedan upp denna tråd idag.
OBS! Jag var inte där för att reka Ullevi.....hahaha....

OJ vad bra Porcaro var, har alltid imponerats av hans "pigga" trumspel, lysande! Synd att hans alltför tidiga död skedde samma år som skivan gavs ut.
OJ2 vad bra Sancious är.
OJ3, är det american idol - Randy Jackson på bas....??


Man kan höra "Cross My Heart" i någon av låtarna på "WB". Tror det är "You Got It", känns som även B har återvänt till detta album, precis som du.

#53 Användaren är offline   backstreet gambler

 • King of the Alley
 • PipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 925
 • Reg.datum: 10 jul-08

Skrivet 2012-06-02 kl. 20.42

Visa inläggRoll of the Dice skrev 2012-06-01 kl. 17.30:

Man kan höra "Cross My Heart" i någon av låtarna på "WB". Tror det är "You Got It", känns som även B har återvänt till detta album, precis som du.

Känner också att han till viss del återvänt till det han påbörjade under tidigt 90-tal. "Rocky Ground" bär musikaliskt släktskap även den med denna period, samt med en del av låtarna på tracks disc 4.

Får väl erkänna att jag aldrig riktigt släppt dessa album, de är min "stomme" som fan. Visst, jag var med och köpte BITUSA på kasett när den kom ut, men just då var det andra artister som var större för mig. Sedan försvann faktiskt Springsteen ur mitt liv, ända fram till skivsläppet av HT och LT.

Minns att BITUSA kasetten ibland fick följa med som sällskap på bilresor, det var allt.....medan HT och LT införskaffades i en uppsjö av exemplar....LP, bild-lp, CD, julklapp till familjemedlemmar.......och visst längtar väl fler än jag efter jubileumsboxen :D

Med en DVD av t ex Meadowlands 1993......!

#54 Användaren är offline   Roll of the Dice

 • Local Hero
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 2 527
 • Reg.datum: 7 jul-08

Skrivet 2012-06-02 kl. 23.29

Visa inläggbackstreet gambler skrev 2012-06-02 kl. 21.42:

Känner också att han till viss del återvänt till det han påbörjade under tidigt 90-tal. "Rocky Ground" bär musikaliskt släktskap även den med denna period, samt med en del av låtarna på tracks disc 4.

Får väl erkänna att jag aldrig riktigt släppt dessa album, de är min "stomme" som fan. Visst, jag var med och köpte BITUSA på kasett när den kom ut, men just då var det andra artister som var större för mig. Sedan försvann faktiskt Springsteen ur mitt liv, ända fram till skivsläppet av HT och LT.

Minns att BITUSA kasetten ibland fick följa med som sällskap på bilresor, det var allt.....medan HT och LT införskaffades i en uppsjö av exemplar....LP, bild-lp, CD, julklapp till familjemedlemmar.......och visst längtar väl fler än jag efter jubileumsboxen :D

Med en DVD av t ex Meadowlands 1993......!


På BTXn har de en riktigt bra tråd om att "Lucky Town" är bättre än "The Rising" - många väldigt läsvärda inlägg. Kom verkligen HT på bildskiva? Minns de där CD singlarna väldigt väl, däremot. HT/LT har väl inte direkt jobba ihop till en box men de skulle ha väldigt mycket bra material till en riktig rackarbajsare, Christic, Meadowlands- eller kanske Stockholms Stadion DVD? Skulle kunna bli hur kul som helst.

#55 Användaren är offline   sober

 • Local Hero
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 3 862
 • Reg.datum: 28 nov-08

Skrivet 2012-06-03 kl. 06.29

Visa inläggRoll of the Dice skrev 2012-06-03 kl. 00.29:

Kom verkligen HT på bildskiva?


Bild

#56 Användaren är offline   Roll of the Dice

 • Local Hero
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 2 527
 • Reg.datum: 7 jul-08

Skrivet 2012-06-03 kl. 08.04

Visa inläggsober skrev 2012-06-03 kl. 07.29:

Bild


Ok, jaha - tänkte bara på vinylformatet.. CD Pic Disc, what will they think of next?

#57 Användaren är offline   backstreet gambler

 • King of the Alley
 • PipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 925
 • Reg.datum: 10 jul-08

Skrivet 2012-06-03 kl. 13.03

sell it and they will come...

#58 Användaren är offline   Roll of the Dice

 • Local Hero
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 2 527
 • Reg.datum: 7 jul-08

Skrivet 2012-08-30 kl. 19.44

"Human Touch" med på setlistan nu! Uppladdning inför 20- års boxen?

#59 Användaren är offline   easton

 • Hooked for life
 • PipPipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 5 576
 • Reg.datum: 13 jan-10

Skrivet 2012-09-01 kl. 11.20

Man kan ju hoppas ;-)

#60 Användaren är offline   backstreet gambler

 • King of the Alley
 • PipPipPipPipPip
 • Grupp: Medlemmar
 • Inlägg: 925
 • Reg.datum: 10 jul-08

Skrivet 2012-09-01 kl. 18.08

Klart vi ska ha en box!!!!

Med DVD såklart. Finns mycket mumma från 92-93 som jag gärna får på DVD. Har dock inte full koll på hur mycket som filmades.

 • (4 Sidor)
 • +
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Du kan inte starta en ny tråd
 • Du kan inte svara i denna tråd

1 användare läser tråden
0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma